Informatiecentrum
16387
page-template-default,page,page-id-16387,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,overlapping_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Informatiecentrum

Inovat is in beweging. Onze omgeving is eveneens in beweging. Via het Informatiecentrum blijven we samen op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. We hebben gekozen voor een:

 • Mix tussen actuele informatievoorziening en de bibliotheekfunctie. Zo kun je ook nog even terugkijken hoe iets is ontstaan en uitgegroeid. De nieuwste informatie staat altijd boven aan!
 • Indeling per onderwerp en op alfabetische volgorde.

 

 

Overzicht onderwerpen

 • Functiecreatie
 • Inclusieve organisatie
 • Inovat Ledendagen
 • Interessante links
 • Loonwaarde
 • Participatiewet
 • Quotum Medewerkers met een beperking
 • Vaardigheden

 

 

Functiecreatie

Financiële modellen (=062014 SBCM-financiele-business-cases)

SBCM heeft een brochure uitgebracht met verdienmodellen in het kader van functiecreatie. Door te klikken op de titel kun je de brochure inzien.

 

 

Inclusieve organisatie

 

Inclusief werkklimaat

Zo creëer je een “inclusieve” sfeer

Bron: NRC 9 augustus 2017

 

Een organisatie die zijn minderheidsgroepen graag wil behouden én wil profiteren van de diversiteit, moet een “inclusief werkklimaat” hebben. Dat betekent: een werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd, gerespecteerd en deel van de organisatie voelt.

Er is nog nauwelijks iets bekend over hóe een organisatie zo’n inclusief werkklimaat kan bereiken. Maar het is al wel mogelijk om te meten óf het er is. De Amerikaanse wetenschapper Lisa Nishil ontwikkelde een meetschaal, die bestaat uit drie onderdelen:

 

 1. 1. Gaat het er eerlijk aan toe op de werkvloer?
  Bijvoorbeeld: maakt iedereen evenveel kans op promotie? Wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling van alle werknemers? Wordt iedereen gelijk betaald voor hetzelfde werk?

 

 1. 2. Hoe wordt er omgegaan met de verschillen?
  Bijvoorbeeld: vindt de organisatie de werk-privé-balans belangrijk? Kan iedereen zichzelf zijn? Heerst er een cultuur op de werkvloer waarin werknemers elkaars verschillen waarderen?

 

 1. 3. Is er inclusie bij de besluitvorming?
  Bijvoorbeeld: wordt er actief gezocht naar input van de werknemers? Worden ieders ideeën over hoe het beter kan serieus genomen? Gelooft het topmanagement er écht in dat problemen beter worden opgelost als er input is uit verschillende lagen, rollen en functies binnen de organisatie?

 

Inovat Ledendagen

Goed voorbeeld! (=educatiecentrum W&I)

Tijdens onze Inovat Dag op 15 maart 2016 heeft John Reijnders, manager Educatiecentrum W&I Gemeente Rotterdam ons verteld waarom de Bruisende Stad Rotterdam er bewust voor heeft gekozen te investeren in “de voorkant”. Er wordt veel arbeidsonderzoek en training verzorgd alvorens mensen “los te laten op de arbeidsmarkt”.

 

 

Interessante links

Weet je zelf een interessante link? Geef deze dan op via het Verenigingsbureau! Dan publiceren wij die link op de website, zodat we er met z’n allen gebruik van kunnen maken.

 

 

Loonwaarde

Loonwaarde en validering (=03 2015 BlikOpWerkLoonwaarde)

 

Pilot Loonwaarde AKC/Inovat is klaar

Door de bovenstaande link aan te klikken is het volledige rapport in te zien. Er zijn ook nog twee deelrapporten uitgebracht: Deel A + Deel B .

 

 

Participatiewet

Resultaten Participatiewet 2015  (=2015 najaar kamerbrief-eerste-ervaringsonderzoeken-participatiewet)

Wel blijken gemeenten terughoudend te zijn ten aanzien van de inzet van beschut werk, worden knelpunten ervaren bij de toelevering aan het doelgroepenregister van de banenafspraak en lopen de verwachtingen van werkgevers en gemeenten bij het aanleveren van geschikte kandidaten uiteen. Lees alle resultaten door te klikken op de titel van dit stukje.

 

Participatiewet en Wajong (=Wajong en Participatiewet)

 

Quotum Medewerkers met een beperking

Quotum & Arbeidsgehandicapten (=Denkhulp Quotum Arbeidsgehandicapten)

Er is een Denkhulp ontwikkeld met betrekking tot het quotum voor wat betreft het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking. Via de link in de titel kom je in deze Denkhulp terecht. Het gehele denkproces is in schema gezet en wordt stap voor stap weergegeven.

 

 

Vaardigheden

 

Creativiteit is cruciaal. Zo train je het.

Bron: NRC 12 augustus 2017

 

Een praktisch boek over dit onderwerp is “Your creative brain” van psycholoog en onderzoeker Shelley Carcon. Zij zet zeven creatieve denkprocessen op een rij. De belofte: hoe meer processen je beheerst, hoe creatiever je word. Een ultrakorte samenvatting:

 

 1. 1. Opnemen
  Dit denkproces draait om opmerkzaamheid, kijken en luisteren zonder oordelen. Ga ervan uit dat alle informatie waardevol is en tot nieuwe inzichten kan leiden. Oefening: zet de timer op vijf minuten en besteed die tijd volledig aan het geïnteresseerd, gedetailleerd waarnemen van wat er om je heen gebeurt.

 

 1. 2. Visualiseren
  Het ontwikkelen van beeldverhalen in je hoofd. Oefening: stel je een bekende ruimte voor en loop er langzaam doorheen. Wat zie je allemaal? Volgende stap: hoe ziet de ruimte eruit als je een aantal meubels verschuift? Volgende stap: wat gebeurt er over een week als je op deze plek een afspraak hebt met een bekend iemand?

 

 1. 3. Verbinden
  De kunst van het associëren, divergeren en combineren van heel diverse informatie. Niet zoeken naar het enige juiste antwoord, maar zoveel mogelijk oplossingen – ook domme en onlogische – verzinnen voor een probleem. Oefening: verzin in drie minuten minsten twintig dingen die je kunt doen met een krant. Nog één: kijk om je heen vanaf je werkplek en noteer minstens dertig dingen die beter kunnen.

 

 1. 4. Redeneren
  Hierbij gaat het om convergeren en logica. Stap voor stap werk je vanuit je eerste creatieve notities naar een oplossing die je kunt testen in de praktijk. Oefening: neem een doel in gedachten voor na de vakantie en formuleer het zo scherp mogelijk. Met een deadline, een concrete maatstaf voor succes en concrete stappen er naar toe.

 

 1. 5. Evalueren
  Het neutraal, onpersoonlijk beoordelen van je ideeën. Nodig om te bepalen in welke oplossing jij je energie gaat steken. Oefening: maak een lijst van alle schoenen die je hebt. Stel je voor dat je kleiner gaat wonen en de helft weg moet. Welke zijn dat? Stel je voor dat je een jaar gaat reizen en slechts één paar mee kan nemen. Welke? Waarom?

 

 1. 6. Transformeren
  De kunst om ontevredenheid om te zetten in positieve actie. Oefening: schrijf – in meerdere sessies van een kwartier – een kort verhaal over een fictief personage die precies dezelfde problemen heeft als jij en die problemen op een realistische manier aanpakt. Stop pas met schrijven als je personage tevreden is.

 

 1. 7. Stromen
  De kunst om te improviseren, met jouw kennis en kunde direct in te spelen op de omgeving, zodat je volledig opgaat in je activiteiten. Oefening: kijk een film die je nog niet kent en beschrijf hardop en enthousiast wat er gebeurt.